Voet en enkel bandages & orthesen

hulpmiddelen-voet-enkelOf het nu gaat om het spronggewricht, de knie, de wervelkolom, de hand, de elleboog of de schouder: als Uw gewrichten pijn doen, helpen Train actieve bandages van Smulders fysio- en podotherapie Enschede. Ze bestaan uit een rekbaar, ademend breiwerk met elastische pelotten. Ze geven steun en masseren het gewricht bij elke beweging. Dit stimuleert de doorbloeding en ondersteunt het genezingsproces. U kunt ze gemakkelijk aantrekken en ze knellen niet.

Orthesen worden voornamelijk gebruikt als een aangetast gewricht geleiding, stabiliteit of immobilisatie nodig heeft. Stabiele orthesen van de productgroep Loc® ontlasten en ondersteunen; functionele orthesen van de productgroep SecuTec® helpen om de beweeglijkheid te herstellen. SofTec® multifunctionele orthesen kunnen vast of beweeglijk worden ingesteld – afhankelijk van wat Uw therapieplan vereist.

Voet en enkel

Chronische bandinstabiliteit:

Door langdurig verminderde spanning van de gewrichtsbanden kan instabiliteit van het enkelgewricht ontstaan. Om erger te voorkomen kunnen ondersteunende middelen in de vorm van een bandage of een orthese worden gedragen.

Verzwikking of verstuiking (distorsie):

Een verstuikte enkel ontstaat door zijwaarts kantelen van de voet, terwijl het been belast wordt. Hierbij komt de band aan de buitenkant van de enkel onder spanning te staan en rekt deze uit of scheurt in. Er ontstaat een zwelling door een bloeduitstorting onder de huid. Hierdoor ervaar je gedurende een periode pijnlijke voeten.

Scheuring van gewrichtskapsel/pezen:

Het gewrichtskapsel scheurt (ruptuur) als de inwerkende kracht een bepaalde grens overschrijdt. Bijvoorbeeld achillespeesrupturen en enkelbandrupturen.

Slijmbeursontsteking:

Achillodynie is een ontsteking van de slijmbeurs die tussen de achillespees en het hielbeen ligt. In een vergaand stadium is ook de achillespees zelf ontstoken. De ontsteking ontstaat dooroverbelasting, met name bij de loopsport. Dit geeft pijn aan de achillespees. Mogelijk treedt ook een zwelling op.

Beenlengteverschil:

Verschil in lengte tussen linker- en rechterbeen kan klachten opleveren in de heup, rug, nek en hoofd, doordat het invloed heeft op het looppatroon.

producten-informatie-voet-enkelSpreidvoet:

Bij een spreidvoet is de voorvoet doorgezakt. De pijnlijke voeten worden veroorzaakt door een doorgezakte voorvoetboog en verzwakte middenvoetbeentjes. Hielklachten Hielpijn kan veroorzaakt worden door Hielspoor. Hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen in de vorm van een kromme doorn. Het uitsteeksel irriteert het botvlies, wat pijn aan de hiel geeft.

Tape of brace:

Tape en brace verbeteren de stabiliteit van het enkelgewricht. Tape of brace helpen de genezing te versnellen en zorgen voor minder gevaar van hernieuwd letsel. Ze helpen tevens ongewenste bewegingen te voorkomen en laten normale bewegingen zoveel mogelijk toe.

Tape heeft als voordeel dat je het kunt aanpassen aan eigen specifieke omstandigheden. Het kost weinig en vergt bovendien erg weinig ruimte, bijvoorbeeld in de schoen. Nadeel van tape zijn allergische reacties aan de huid. Tape verwijderen is een aanslag op de huid. Het aanleggen vergt kennis. Door te strak of circulair te tapen knel je de vochtafvoer af, waardoor weer andere problemen ontstaan. Bij tape is er een relatief snel verlies aan stabiliteit.

Een brace daarentegen is simpel aan te brengen bij pijnlijke voeten en kan vaak worden gebruikt (wasbaar). Een brace geeft veel stevigheid en is huidvriendelijk. Een belangrijk voordeel is dat de brace afgedaan kan worden bij bijvoorbeeld het douchen.