Lymfedrainage massage

lymfedrainage-enschedeManuele lymfedrainage massage is een massagetechniek die valt onder oedeemtherapie. Bij deze therapie wordt een verstoorde lymfedrainage met de handen (manueel) gestimuleerd. Opgehoopt vocht wordt daardoor verspreid en afgevoerd, waardoor zwellingen (oedeem) afnemen.

Het lymfestelstel

De mens bestaat voor 2/3 uit water, om specifieker te zijn: vocht. Dit vocht bevindt zich overal in het lichaam, zoals in en rondom alle cellen van het lichaam. De vele processen die via dit lichaamsvocht verlopen, noemen we de waterhuishouding. Het gaat daarbij om belangrijke processen als het transport van hormonen, zenuwprikkels, stoffen en gassen.Lymfedrainage massage

Het lymfatisch systeem is het drainagesysteem van het lichaam. De lymfevaten en lymfeknopen zijn belangrijk om de lichaamscellen in optimale conditie te houden. Lymfe voedt, zuivert en draineert en heeft daarmee een belangrijke functie.

Lymfedrainage is een natuurlijk proces van het lichaam waarbij normaal gesproken geen hulp bij nodig is. Dit proces kan echter verstoord raken door ziekte, stress of een ongeval. In dat geval kan manuele lymfedrainage deze lichaamsfunctie ondersteunen.

De methode van Vodder

Manuele lymfedrainage vindt vaak plaats volgens de methode van Vodder. De Deense bioloog dr. Emil Vodder ontwikkelde zijn methode in 1932. De Vodder-methode onderscheidt zich doordat hij zich niet alleen op de drainage van het lymfestelstel richt, maar ook op de zuiverende en voedende functie van al het lichaamsvocht. Ook bij Vitaalcenter passen wij de methode van Vodder toe.

De behandeling, hoe gebeurt lymfedrainage

Manuele lymfedrainage vindt doorgaans plaats terwijl u op een massagetafel ligt. De massage is nagenoeg pijnloos. De behandelaar begint met het masseren van de lymfeklieren in de hals en zal daarna de lymfeklieren en lymfebanen op andere plaatsen in het lichaam masseren. Welke dat zijn, is afhankelijk van de klacht(en).

De massagedruk is zacht en spiraalvormig, in een ritme dat gelijk is aan het openen en sluiten van de kleppen die zich in de lymfebanen bevinden. Dat ritme is zeer belangrijk om het overtollige vocht goed af te kunnen voeren. Op de plaatsen waar de huid is verhard door het vocht (fibrose van het weefsel), is de massagedruk wat steviger.

In bepaalde gevallen wordt na de manuele lymfedrainage het gebied waar de klacht zit ingezwachteld. Met deze compressietherapie wordt voorkomen dat lymfevocht na de behandeling weer terugstroomt.

Na de behandeling is het mogelijk dat u meer moet plassen, omdat door de manuele lymfedrainage verspreid vocht wordt afgevoerd. Door de behandelingen zal de omvang van het behandelde gebied afnemen, de beweeglijkheid toenemen en de pijn afnemen.

Bij welke klachten wordt lymfedrainage toegepast

Een manuele lymfedrainage massage is vanzelfsprekend effectief bij zwellingen (oedeem), maar kan ook bij vele andere klachten worden toegepast.

Lymfedrainage massage kan worden ingezet bij:

  • spierproblemen
  • haematomen (bloeduitstortingen)
  • reuma
  • slijtage

Andere klachten waarbij manuele lymfedrainage kan worden toegepast:

  • huidproblemen
  • longaandoeningen
  • problemen met de bloedcirculatie
  • klachten gerelateerd aan het zenuwstelsel
  • orgaanklachten
  • kwalen aan keel, neus en oor

Ook bij stres gerelateerde klachten zoals slaapproblemen en hoofdpijn kan manuele lymfedrainage een geschikte behandeling zijn.

Lymfedrainage door een deskundige fysiotherapeut

Voor een manuele lymfedrainage kun je terecht bij gespecialiseerde fysiotherapeuten, oedeemtherapeuten, huidtherapeuten en kinesitherapeuten. Het is belangrijk om een deskundige therapeut te bezoeken, omdat een verkeerde behandeling een averechts effect kan hebben.

Waarom is lymfedrainage belangrijk?

Een goede functie van het lymfestelsel is belangrijk om vocht in het lichaam kwijt te raken. Wij kunnen uw lymfesysteem met manuele technieken stimuleren zodat het systeem beter en sneller gaat werken.

Hoelang duurt een lymfedrainage massage?

Afhankelijk van uw klacht duurt een behandeling 30min of 45minuten. Hoe complexer of uitgebreider de klachten des te langer kan een behandeling duren. Indien mogelijk komen we ook bij u thuis.

Is lymfedrainage pijnlijk?

Nee, de massage is nagenoeg pijnloos.

Neem contact op met onze deskundige therapeuten.

Heeft u last van één van de bovenstaande klachten? En wilt u meer informatie over de therapie? Neem dan contact met ons op. De snelst weg te bellen met tel: 06-20626388. U kunt dan uw probleem aangeven en direct een afspraak maken.

Graag dan even aangeven op welke locatie u het liefst behandeld wenst te worden. Wij doen ook behandelingen bij u thuis mocht u niet in staat zijn bij ons te komen (bijvoorbeeld als u gevallen bent of een operatie hebt ondergaan)

U kunt ook contact opnemen met ons team voor meer informatie middels het onderstaande contactformulier.