Dry needling

Dry Needling VitaalcenterWat is Dry needling?

Dry needling is een behandelmethode,  waarbij de fysiotherapeut, door middel van een speciale techniek, spieren aanprikt, waardoor deze snel en langdurig zullen ontspannen.

Zoals de naam al zegt, Dry Needling, wordt hierbij een “droge”(dry) acupunctuurnaald gebruikt en wordt er dus geen vloeistof in de spieren gespoten.

Dry needling, niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak, meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam geplaatst, die er dan vervolgens enige tijd blijven zitten en invloed uitoefenen op de energie in het lichaam.

  • Dry needling daar in tegen, gebruikt meestal 1 naald, waarmee de spier, kortdurend wordt geprikkeld.
  • Dry needling richt zicht op specifieke punten, zogeheten triggerpoints en is geen energie behandeling.
  • Triggerpoints zijn kleine verkrampingen, die pijn veroorzaken, niet alleen in de spier, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen.

Het ontstaan kan tal van oorzaken hebben, zoals stress, overbelasting, verwonding, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het lichaam bouwt deze triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op, dat betekend dus ook, dat ieder menselijk lichaam, zonder dat je er last van hoeft te ervaren, triggerpoints heeft.

Balansmethode volgens Dr. Tan

De revolutionaire balansmethode van Dr. Tan, ie een therapie die snelle resultaten geeft, bij alle soorten pijn en andere sensaties.

U ervaart, binnen 10 seconden, na het plaatsen van de naaldjes vermindering van de pijn of andere klachten.

Directe pijnvermindering door de Dr. Tan’s Balansmethode

  • De pijnlijke gebieden worden niet direct behandeld met de naalden, de pijn is daar vaak al heftig en willen we niet nog meer belasten, we zoeken naar reflexgebieden elders op het lichaam.
  • De naalden worden meestal op de ledematen geplaatst, waarbij vaak de bovenbenen en bovenarmen worden ontzien, u hoeft daarom meestal niet uw broek of shirt uit te trekken.
  • Binnen 10 seconden tot +/- 2 minuten, na het zetten van de naalden, zult u de pijn voelen afnemen, waarbij de bewegingsvrijheid zal toenemen.
  • Deze therapie is vaak goed te combineren met andere ( fysiotherapeutische) oefeningen, zowel tijdens als na de behandeling.

Beide behandelingen kunnen uitstekend ingezet worden met de behandeling van o.a. stijve spieren en gewrichten, RSI-klachten, Nek, schouder, arm, pols, onderarm en (tennis)elleboog klachten, zoals ook klachten van heup, bil en been spieren, krampen, hielspoor, hooikoorts, vermoeidheid en uitstralende pijn patronen.

 

Acupunctuur

Acupunctuur is een belangrijk onderdeel in de oude Chinese geneeskunst en baseert zich op het inzicht, dat geestelijke en lichamelijke klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam, welke het gevolg kunnen zijn diverse factoren zoals, emotie, leefstijl, voeding, seizoensinvloeden en fysieke overbelasting.

Het lichaam wordt, met hele dunne, steriele naalden gestimuleerd om het natuurlijke evenwicht te herstellen, hierbij worden niet alleen de symptomen behandeld, maar tevens wordt er gezocht naar de oorzaak van het ontstaan van de klachten.

Op het moment dat de energiebalans herstelt is, zullen de klachten meestal ook verdwijnen

Acupunctuur is geen vervanging van de reguliere geneeskunde, echter wordt het wel al een goede aanvulling gezien.

Dry needling behandeling:

Voor een behandeling kunt u een afspraak maken, neem daarvoor contact met ons op voor meer informatie of maak meteen een afspraak.