Schouder bandages & orthesen

hulpmiddelen-schouderOf het nu gaat om het spronggewricht, de knie, de wervelkolom, de hand, de elleboog of de schouder: als Uw gewrichten pijn doen, helpen Train actieve bandages van Smulders fysio- en podotherapie Enschede. Ze bestaan uit een rekbaar, ademend breiwerk met elastische pelotten. Ze geven steun en masseren het gewricht bij elke beweging. Dit stimuleert de doorbloeding en ondersteunt het genezingsproces. U kunt ze gemakkelijk aantrekken en ze knellen niet.

Orthesen worden voornamelijk gebruikt als een aangetast gewricht geleiding, stabiliteit of immobilisatie nodig heeft. Stabiele orthesen van de productgroep Loc® ontlasten en ondersteunen; functionele orthesen van de productgroep SecuTec® helpen om de beweeglijkheid te herstellen. SofTec® multifunctionele orthesen kunnen vast of beweeglijk worden ingesteld – afhankelijk van wat Uw therapieplan vereist.

Schouder

Schouderklachten:

Schouderklachten zijn samen met nek- en rugklachten de meest voorkomende gewrichtsklachten in Nederland. De klachten die voorkomen zijn vooral pijn en uitstralende pijn in de hand of arm, bewegingsklachten en krachtverlies.

Schouderklachten zijn zeer vervelend, omdat dagelijkse activiteiten er in grote mate door belemmerd kunnen worden. Denk hier bijvoorbeeld aan alledaagse dingen, zoals persoonlijke hygiëne of het aantrekken van kleding.

Door de beperking in bewegingsmogelijkheden kan dit als zeer pijnlijk worden ervaren. De klachten spelen niet alleen overdag parten, maar ook ’s nachts kunnen de schouderklachten leiden tot pijn en daardoor slaapgebrek.

Oorzaken

De schouderklachten ontstaan in de meeste gevallen door overbelasting of door bijvoorbeeld werkzaamheden, die veelal boven de schouders plaatsvinden. Ook het maken van niet-gebruikelijke bewegingen kan leiden tot (acute) schouderklachten. Klachten aan de schouder kunnen ook voorkomen door stress en spanning.

Klachten

De pijnklachten kunnen in en rond de schouder voorkomen. Bij zowel het stil houden of het bewegen van de arm kan de pijn optreden. Tevens is uitstraling richting de nek, de arm, de schouderbladen en de hand geen zeldzaamheid. Het aantal mensen in Nederland dat schouderklachten heeft wordt geschat op 21%.

Enkele voorbeelden, waardoor klachten aan de schouder kunnen ontstaan zijn

  • Instabiliteit van het schoudergewricht (na schouderluxatie)
  • Slijtageverschijnselen na trauma’s
  • Peesontstekingen
  • Lichte vorm van artrose
  • Postoperatieve irritaties
  • Posttraumatische irritaties

Behandeling

De medisch specialist onderzoekt de schouder om tot een diagnose te komen. Normaal gesproken worden er röntgenfoto’s gemaakt en eventueel kan een echografie of een CT-scan worden gemaakt.

De arts kan ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven of – bij hardnekkige irritatie – kan ook een injectie worden gegeven. Dit vermindert vaak de irritatie, maar de genezing van de aandoening kan enkele weken tot maanden duren.

producten-informatie-schouderMocht u echter zelf last hebben van schouderklachten, dan raden wij u aan om een medisch specialist te bezoeken. Smulders fysio- en podotherapie Enschede heeft een aantal producten om uw pijn aan de schouder te verlichten.